روش اﺳﻤﺰﻣﻌﮑﻮس

فرآ?ندغشا?? به ش?وه هاي ف?ز?ک? براي جداسازي ح?ل ازنمک هاي محلول درآن با استفاده ازغشاهاي ن?مهتراوا اط?ق م?شود.ا?ن فرآ?ندها در سالهاي اخ?ر پ?شرفتهاي ز?ادي داشته است. سابقه استفاده از غشا براي صاف کردن به اوا?ل قرن ب?ستم باز م?گردد. در دهه سوم قرن ب?ستم غشاها براي جداسازي، خالصسازي و ?ا غل?ظسازي محلولها به و?ژه س?الهاي حاوي م?کرواورگان?زمها مورد استفاده قرارگرفت.س?ر تکامل? ا?ن پد?ده با انجام پژوهشها بر روي ساخت انواع غشاها و شناخت فرآ?ند درط? زمان به گونهاي ادامه ?افت که درحال حاضر ا?ن فرآ?ند ?ک? از ش?وههاي اصل? ش?ر?نسازي آب محسوب م?شود. فرآ?ندهاي غشا?? براساس اندازه کوچکتر?ن ذره که تحت تاث?ر ن?روي فشاري ازغشا عبور م?کند به نامهاي ز?ر نام?ده م?شوند

الف) م?کروف?لتراس?ون((Micro filtration
ب) اولتراف?لتراس?ون( (Ultra filtration
پ) نانوف?لتراس?ون( (Nano filtration
ت) اسمزمعکوس( (Reverse osmosis

در ?ک فرآ?ند غشا?? به طور معمول دو فاز بوس?له فاز سوم که غشا م?باشد از ?کد?گرجدا گرد?دهاند. غشا تع??نکننده پد?ده انتقال جرم است. هرکدام ازدو فاز به صورت محلول? از جزءهاي مختلف م?باشد که برخ? ازا?ن جزءهاي عبوري مخف? ود?گر از ا?ن جزءها ته? م?گردد. دو و?ژگ? اصل? در انتقال که توسط غشاء اعمال م?شود عبارت هستنداز:

1- نفوذپذ?ري ?ا تراوا?? (permeability)
2- انتخابگري ?ا گز?نش پذ?ري ((ectivitysel
تمام موادي که به عنوان غشاء عمل م?نما?د داراي و?ژگ? عبور مواد مختلف به طور انتخاب? هستند.


فرآ?ند غشا?? داراي مزا?اي متنوع ز?ر م?باشد:
1- صرفه جو?? درمصرف انرژي به دل?ل عدم تغ??رفاز.
2- کاهش فضاي مورد ن?از به علت کم حجم بودن مدولهاي غشا??.
3- سر?ع تر بودن فرآ?ند به دل?ل نازك بودن غشاء و با? بودن سرعت انتقال جرم درآن.
4- توانا?? انجام دردماي پا??ن که مز?ت با??? براي محلولهاي حساس به گرما است.
5- پا??ن بودن هز?نه سرما?ه گذاري درمقا?سه با سا?ر روشها درسطح جهان?.
6- سهولت درگسترش دادن س?ستم.

غشاها داراي عمر ز?ادي م?باشند. عمر مف?د غشاهاي اولتراف?لتراس?ون ب?ش از دو سال و عمر مف?د غشاهاي اسمزمعکوس ب?ش از پنج سال گزارش شده اند. آب شيرين کن دريايي
شناخت پد?ده اسمز معکوس ن?ازمند شناسا?? خاص?ت اسمزي است. به طورکل? انتقال جرم از?ک مح?ط به مح?ط د?گر دراخت?ف غلظت ?ابه عبارت بهتردر اثر اخت?ف پتانس?ل ش?م?ا?? به وجود م?آ?د. به عنوان مثال ظرف آب? را درنظر بگ?ر?د که ?ک قطعه بلور نمک طعام به درون آن انداخته م?شود. در بخش? از ظرف که بلور نمک وجود دارد غلظت نمک ز?اد و غلظت آب ناچ?ز است و در بخش د?گر ظرف غلظت نمک صفر غلظت آب بس?ار ز?اد است. در اثر اخت?ف غلظت مولکولهاي بلور نمک، نفوذ به بخش د?گر را که آب است آغاز م? نما?د و از سوي د?گر مولکولهاي آب ن?ز به بخش بلور نمک نفوذ م?کند. ا?ن عمل تا ?کسان شدن غلظت آب و نمک در دو بخش ادامه م??ابد.