لوازم تحریر

خيلي از آن روزها نگذشته است؛ روزهايي که با شوق و ذوق زياد دو طرف صفحه سفيد دفتر مشقي را که ?? برگ، ?? برگ يا ??? برگ بود و پشت آن نوشته شده بود: «تعليم و تعلم عبادت است.» با مداد قرمز و خط‌کش، خط مي‌کشيديم و با مداد مشکي که تازه تراشيده شده بود شروع به نوشتن مي‌کرديم: «بابا آب داد.» براي بچه‌هايي که اين روزها به کلاس اول مي‌روند و دوران تحصيلي ابتدائي را شروع مي‌کنند اما سال تحصيلي جديد، مشق نوشتن، نقاشي کردن و حتي مدرسه رفتن شکل و معنايي متفاوت با آنچه که ما بوديم و داشتيم دارد. جمعيت زياد کلاس‌ها و نيمکت‌هايي که بعضي وقت‌ها به دليل شلوغي کلاس‌ها مجبور بوديم سه يا چهار نفره روي آن بنشينيم جاي خود را به نيمکت‌هاي دو نفره يا صندلي شخصي داده در کنار اينکه ديگر مداد توسان، خودکار بيک و دفترچه تعاوني در دست هيچ بچه‌اي نيست.

لوازم‌التحريري که اين روزها روانه بازار شده و در دست بچه‌هاي حتي طبقات متوسط يافت مي‌شود ظاهر و رنگ و لعابي متفاوت با قديم دارد. آن روزها يعني بالاي ?? سال قبل، اگر دانش‌آموزي به طبقات بالا و ثروتمند جامعه تعلق داشت هم مجبور بود کنار بقيه و در مدارس دولتي درس بخواند زيرا هنوز مدارسي با عنوان مدارس غيرانتفاعي براي جدا کردن بچه‌ها از هم بر اساس وضع مالي خانواده‌هايشان ايجاد نشده بود. در کلاس‌هاي برابر و با معلم‌هاي يکسان کنار هم درس مي‌خوانديم و اگر بچه‌اي اهل فخرفروشي و رفتارهاي آنچناني نبود شايد کمتر کسي مي‌فهميد فلاني پدرش فلان کاره است و اصلا کسي هم در قيد و بند اين چيزها نبود. با وجود اين، يادم هست وقتي يکي از بچه‌ها جامدادي، کيف يا حتي خودکار جديد و متفاوتي با خود به مدرسه مي‌آورد چطور همه بچه‌ها به آن توجه نشان مي‌دادند.

اين روزها اما اين وسايل در دست همه بچه‌هايي که به مدرسه مي‌روند هست و خودکار و جامدادي عروسکي يا دفتر مشقي که روي جلدش نقاشي شده باشد براي هيچ بچه‌اي آرزويي نيست که دور از ذهن باشد. دانش‌آموزي که با بقيه متفاوت است فروشنده لوزام‌التحرير در مجتمع گلستان شهرک غرب انواع و اقسام «ست»هاي تحصيلي را مقابل چشمانم مي‌چيند. خيلي زيباست و البته قيمتي فراتر از حد تصور دارد. ست‌ها شامل انواع مداد‌هاي اتد، انواع خودکار‌هاي رنگي و مداد رنگي‌هايي است که بالاي ??? قلم و با مهارتي عجيب در شکل‌هايي متنوع براي گروه‌هاي سني مختلف ساخته شده‌اند. براي مقطع ابتدائي اين تشکيلات فقط شامل لوازم ضروري مانند اتد و خودکار و پاک‌کن و خط‌کش و مداد‌هاي رنگي و ماژيک و آبرنگ است در حالي که براي مقاطع بالاتر اين ست‌ها کامل‌تر شده و همه انواع وسايل هندسي و ترسيمي را شامل مي‌شود.

نکته‌ جالب آن است که قيمت ست‌هاي بچه‌گانه با قيمت‌هايي که تک‌تک اين اقلام در بهترين کيفيتشان در بازار دارند تفاوت دارد و بسيار بالاتر از آن حد است. فروشنده قيمت ست‌هاي بچه‌گانه را بين يک تا سه ميليون و قيمت ست‌هاي بزرگانه را از سه ميليون به بالا و حتي تا هشت ميليون تومان عنوان مي‌کند. اين فقط شامل خودکار و مداد و وسايل نوشتن نيست، انواع و اقسام کيف‌هاي مدرسه و دفترهايي که با ابعاد و اشکال مختلف و بيش از حد متنوع در قفسه‌ها چيده شده‌اند هوش از سر بيننده مي‌برند و رنگ‌ها و طرح‌ها آن‌قدر متنوع است که شايد به زحمت بتواني از بين آنها يکي را انتخاب کني. وقتي از او مي‌پرسم آيا اين اجناس خريداري هم دارد، مي‌گويد: ست‌هاي بچه‌گانه که براي اکثر خانواده‌هايي که بچه‌هايشان تازه به مدرسه مي‌رود امري ضروري است در حالي که برخي از والدين حتي اصرار دارند برخي از اين وسايل را که براي گروه سني بالاي ?? سال است و براي ترسيم و کارهاي رشته‌هاي مهندسي کاربرد دارد براي بچه‌هاي خود بخرند و دليل اين امر را افزايش رغبت و توجه بچه‌ها به امور درسي و تحصيلي عنوان مي‌کنند. استند لوازم تحرير

قرار است براي يکي از خانواده‌هايي که يکي از ست‌هاي پنج ميليوني لوازم‌التحرير را براي پسر ?? ساله‌اش که در مقطع ابتدائي درس مي‌خواند، سفارش داده بفرستد و اين بهانه‌اي مي‌شود تا با اين خانواده صحبت کنم. مادر «سها» که معتقد است پسرش با بقيه بچه‌ها متفاوت است و خيلي زودتر از بقيه همه مسائل را ياد مي‌گيرد، مي‌گويد: وقتي مي‌بينم بچه من از سن کم براي کار با وسايل طراحي و ترسيم علاقه نشان داده و همه را مي‌شناسد و چون اين وسايل به هر حال فرهنگي است و با تهيه بازي رايانه‌اي و وسايل بازي تفاوت دارد اين هزينه را براي بچه‌ام مي‌کنم تا بهتر درس بخواند و با علاقه بيشتري کارهاي درسي‌اش را انجام دهد.